Brandforsk har finansierat hundratals projekt under 40 års tid och med vår hjälp har forskning och utveckling inom brandområdet gjort stora framsteg.
Här nedan hittar du de senaste rapporterna eller söka efter äldre, klicka på valt projekt för att komma till en ny sida och ladda ner din rapport.
För att söka på tidigare rapporten, välj bland alternativen nedan,
Hur många omkommer i rökningsrelaterade bostadsbränder, egentligen?
Rökning har länge varit känt som en av de dominerande riskfaktorerna för att omkomma vid bostadsbränder och särskilt när det kombineras med hög ålder. Med tanke på att antalet äldre förväntas öka markant under kommande år så kan även antalet omkomna förväntas öka …
Läs mer
Brandsäkerhet i Trähus – Kunskapsöversikt och forskningsbehov
Timmer är ett byggmaterial som under de senaste decennierna har utvecklats till nya konstruerade trävaror. Detta har gjort det möjligt för byggnadsbyggandet att i större utsträckning anamma användningen av timmer med nya arkitektoniska möjligheter tillsammans med miljöfördelarna med att använda ett naturligt och förnybart material …
Läs mer
Brandsäkerhet för en åldrande befolkningen
Trots en stor nedgång i antal omkomna i Sverige sedan 1950-talet är brandrelaterad dödlighet fortfarande ett problem med omkring100 döda per år i bränder. Flertalet svenska studier har påvisat betydande skillnader i risken för brand och risken för skada och dödsfall vid brandmellan olika åldersgrupper, socioekonomiska grupper och geografiska områden …
Läs mer
Fasomvandlingsmaterial: risker och möjligheter
De fasomvandlingsmaterial som utgör en utmaning ur brandskyddssynvinkel är framförallt de organiska materialen, eftersom dessa är brännbara. Ett exempel på organiskt, och vanligt förekommande, fasomvandlingsmaterial är paraffiner …
Läs mer
Systematisk och djupgående validering av utrymningsförsök i Virtual Reality – En jämförelse av förflyttningsmönster, beslutsfattande, attityder och ögonrörelser (EyeTrack)
Människors beteende och agerande under en utrymning är ett komplext område att studera. Det finns många faktorer som kan påverka vad enperson gör i en utrymningssituation, vilket gör att väl avgränsade försök behövs när betydelsen av enskilda faktorer ska utredas …
Läs mer
Att förhindra och hantera händelser i socio-ekonomiskt utsatta områden: vidareutveckling och utvärdering av konceptet Civil insatsperson i förort (CIP)
Framtidens räddningstjänster och andra responsorganisationer kommer i allt högre utsträckning behöva söka hjälp från civilsamhället för att hantera olyckor och kriser. I socio-ekonomiskt utsatta områden kan civila insatspersoner (CIP) bidra till ökad säkerhet, trygghet och brottsprevention i lokalsamhället …
Läs mer
Ett Helhetstänkande för brandsäkerhetskrav och utformning av fasadsystem (HOLIFAS)
De senaste trenderna med avseende på högre krav på energiförbrukning har ökat användningen av innovativa fasadsystem både för nybyggnation och byggnadsrenoveringsprojekt. Olika typer av fasadsystem används för att uppnå dessa krav …
Läs mer
Utrymningshissar Vidare- utveckling av informationssystem
Antalet tunnelbanesystem i världen växer kraftigt. Med det ökar även antalet djupt liggande stationer. I Sverige är ett aktuellt exempel station Sofia som planeras inom utbyggnaden av Stockholms tunnelbana. Denna station planeras att placeras på ett djup av runt 100 meter under mark …
Läs mer
Uppföljning av åtgärder för att begränsa konsekvenserna av anlagda bränder i skolbyggnader
Anlagda skolbränder, av i synnerhet unga brandanläggare, har ansetts vara ett problem i Sverige åtminstone sedan sekelskiftet. Under 2008-2012 genomfördes ett större forskningsprogram för att undersöka detta problem och komma med rekommendationer till åtgärder. Under forskningsprogrammets gång minskade antalet anlagda skolbränder, men sedan 2012 har antalet ökat till samma höga nivå som tidigare.
Läs mer
Modellering av människors förflyttning – ett nytt koncept och strategisk färdplan för fortsatt forskning
Demografiska förändringar i befolkningen i flera länder medför att dagens underlag för utrymningsdimensionering kan ifrågasättas eftersom designvärden ofta baseras på experiment från sent 1900-tal. Därför har en ny strategi utarbetats som beskriver hur människors förflyttning vid en utrymning bör beskrivas. Utgångspunkten är att bestämma personflödenfrån kroppens mekanik och rörelser …
Läs mer
Innovativa elsystem i byggnader
Den elektriska miljön i våra byggnader inklusive våra bostäder förändras. Ett exempel är lokal produktion av el, där solcellsinstallationer blir alltmer populära. Sådan elproduktion medför även förändringar i övriga delar av byggnaders elektriska infrastruktur, såsom DC-nät och i vissa fall energilagring i batterisystem. Vilka konsekvenser har denna utveckling för brandsäkerheten i våra byggnader?
Läs mer